Архива чланака

среда, 6. јануар 2016.

BADNJI DAN!

SRECAN SVIMA BADNJI DAN!

Slavimo badnji dan, ali svaka kuca drugacije o.O Kako se razvija civilizacija, tako se i obicaji razvijaju sa njom tj. prilagodjavaju joj se.Zato se danas vise ne jede na podu kao nekada :)
Vidim i po novinama predloge za fantasticnu posnu trpezu, ali vas moram podsetiti jedno-NA BADNJE VECE SE POSTI "NA VODI"!



   Ukratko, mnogi su paganski obicaji vezani za Badnji dan, pa im je crkva kasnije dala hrisansko obelezje, ali ovako je to nekada izgledalo.
   Ujutru se ide u sumu da se sece badnjak, to je grana hrasta, i to uglavnom rade muskarci.Drvo se ne dodiruje rukama, pozeli mu se srecan Badnji dan, stave se rukavice i drvo bi trebalo oboriti jednim udarcem i otkinuti grane.Mi smo kupovali na pijaci isecen.
Za to vreme domacica mesi pogacu i u sito stavi sve zitarice koje ima, suve sljive, orahe, zito, slamu, jabuku...Muskarac iseceni badnjak, do vecere, ostavi ispred vrata i sa prvim mrakom ga unosi u kucu, a domacia ga posipa zitaricama iz sita i iduci omah iza domacina pijuce i deca ize nje pijucu i bacaju slamu.Preko jedne gomile slame se stavi stolnjak i vecera se na podu.Mi smo bacali zitarice i orahe do i tri kruga oko stola gde je postavljena vecera.
   Na trpezi je obavezno so i hleb, orasi i med, jabuke, zito, suve sljive, beli luk, vino i jelo "na vodi".Ukupno 12 jela.
   Vecera se u miru i tisini, ta tisina kod nas nije bila moguca, jer smo velika porodica :)
Onda smo isli u crkvu da docekamo Bozic.
   Danas se posvadjani mire.Kada pridjes onome prema kome si gresan kazes mu "Oprosti  za to i to sto sam ti zgresio/la!", a on odgovara "Danas je Badnji dan i ja ti oprastam!"
           SRECAN SVIMA BADNJII DAN!!!


Нема коментара:

Постави коментар