Архива чланака

недеља, 3. јануар 2016.

BOŽICNI KEKSICI (gingerman cookies)


Božicni keksici su em ukusni em korisni, tako da moraju biti deo Vaše trpeze.Bake, tetke, ujaci, strine i sva druga rodbina koja čuva dete može osetiti čari ukusa i korisnost pravljenja BOŽIĆNIH KEKSICA :) Animiranje deteta više nije težak zadatak!

Dete od 3 godine zna da drži kašiku (sa starijom decom je jos lakše) i zato neka nauči i da broji do tri tako što će staviti u činiju tri kašike meda. 100g šećera u prahu što ide u te tri kašike meda stavite vi, da bi imitacija snega završila u činiji, a ne po celoj kuhinji ;)
Varjačicu u ruke i neka meša dok ne istopi šećer (da bude glatka masa).Brzo će se umoriti, jer malo teže ide, ali ako ostavite na radijatoru malo, pa mešate , pa opet na radijatoru, ićiće brže ;)
Kada smesa postane glatka pružite detetu gušt da razbije i ubaci jedno jaje što nam koka daje i opet neka meša varjačicom dok vi dodajete po malo 250g brašna.Sada zamenite uloge.Vi mešajte, a dete neka Vama po malo dodaje cimeta ili djumbira po zelji, 300g brašna i 1 prašak za pecivo.
Kada je smesa dobro umešena stavite je u kesu i ostavite je sat vremena u frižideru, a posle tih sat  vremena počinje čarolija ^_^


Razvučete testo na debljinu od oko 1cm i vadite kalupima željene oblike.Od ostatka testa možete i sami oblikovati nešto.
Pečete u podmazanom plehu oko 15min na 180 stepeni, tačnije, pečete dok ne postanu braonkasti.
Pažljivo ih vadite, dobro bi bilo silikonskom špatulicom.Ako se i raspadnu ne sikirajte se -poješće se, a kada se ohlade ocvrsnu :)
Odvojte belance, umutite sa par kapi limuna (ili sirceta) i 250g šećera.Smesu možete podeliti na više delova i dodati jestivu boju.Stavite u kesu za zamrzivač, ako nemate špric.Na kesi odsecite vrh i neka čarolija počne!
Šarajte, posipajte šećernom dekoracijom, iscrtavajte, pustite mašti na volju!
Nakon pola sata u frižideru glazura ce biti spremna i za serviranje i za jelo.
            Kada mama dodje kući bice vam zahvalna na keksićima i sitom i srecnom detetu.

Нема коментара:

Постави коментар